Wat te doen na je studie?

Er zijn veel jongeren die niet precies weten wat ze willen gaat doen na hun studie. Wil je nog een studie gaan doen? Wil je er een jaartje tussenuit? Of heb je misschien al plannen om een eigen onderneming te gaan starten? Dit zijn allemaal mogelijke opties. Vaak is het lastig om op een jonge leeftijd al een keuze te maken. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van deze drie opties.

Doorstuderen

Je hebt al een studie afgerond, maar misschien is er wel een mogelijkheid om toch nog door te studeren. Wanneer je een mbo opleiding hebt behaald kun je ervoor kiezen om een opvolgende hbo opleiding te starten. Of na het afronden van een hbo opleiding kun je ook nog doorstromen naar de universiteit. Er kunnen verschillende redenen zijn om door te gaan studeren. Bijvoorbeeld dat je nog niet klaar bent om te gaan werken, dat je beoogde baan een ander diploma vereist of dat je meer specifieke ervaring op zou moeten doen.

Tussenjaar

Wil je er graag een jaartje tussenuit na je studie? Hier zijn tal van mogelijkheden voor. Je kunt een wereldreis gaan maken, een taalcursus doen in het buitenland of vrijwilligerswerk doen binnen een project wat jouw aanspreekt. Er zijn dus verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Je kunt kiezen om je aan te sluiten bij een organisatie die je helpt om alles te regelen, of je kunt kiezen om alles zelf te regelen. Via internet kun je zo verschillende organisaties vinden met ieder hun eigen specialisme om jou verder te helpen.

Eigen onderneming starten

Wil je niet graag voor een baas werken? Je eigen tijd in kunnen delen? Hard werken en zelf de verantwoordelijkheid dragen? Dan is een onderneming starten misschien wel iets voor jou. Ondernemerschap zit er vaak al in bij iemand. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel.