Stage lopen in het buitenland

Een buitenlandse stage staat bij steeds meer studenten bovenaan hun wensenlijstje. Niet heel gek ook als je bedenkt dat dit de perfecte gelegenheid is om een nieuwe taal te leren, kennis te maken met een andere cultuur en om veel nieuwe mensen te leren kennen. Een buitenlandse stage is naast leerzaam ook heel erg leuk.

Voordelen van een buitenlandse stage

Een periode stage lopen in een ander land bezorgd je een bijzondere ervaring. Je bent genoodzaakt om de taal van het land heel goed te leren, je beheerst na je stageperiode dus gewoon een extra taal, je leert onwijs veel mensen kennen en je leert voor jezelf te zorgen in een andere cultuur. Je komt als stagiaire met veel andere internationale studenten in contact. Op je stageplaats, in het studentenhuis waar je woont en tijdens het uitgaan leer je snel mensen kennen. Naast het sociale aspect staat deze ervaring erg goed op je CV.

Een nadeel van een buitenlandse stage is dat het vaak erg veel geld kost en je moet veel regelen. Naast een stageplaats heb je ook een visum, verblijfplaats, verzekeringen en eventueel inentingen nodig.

In welk land zou je stage willen lopen?

Heb je de knoop doorgehakt? Je gaat stage lopen in het buitenland? Wat goed! Dit is natuurlijk wel een grote stap. Heb je al bedacht waar je graag stage gaat lopen? Je hebt namelijk zoveel keuze en er zijn zoveel landen. Wat vind jij belangrijk? Kies je voor een buitenlandse stage in Amerika? Ga je graag op de witte stranden van Curaçao liggen bakken? Of ga je voor natuur en avontuur in Nieuw Zeeland? Blijf je liever iets dichter bij huis? Kies dan voor een leuke stad in Europa. Er zijn tal van mogelijkheden.

Stageplaats zoeken

Het zoeken van een stageplaats kan best lastig zijn. Kijk daarom altijd eerst in het netwerk van je school, zij hebben misschien wel contacten met internationale stagebedrijven. Lukt het niet om er samen met je school aan uit te komen? Ga dan op zoek naar een organisatie die geschikt is in stageplaatsen in het buitenland. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Stagehuis. Zij begeleiden je van het begin tot het eind, ze helpen je zoeken naar een stageplaats, maar ook naar woonruimte. Je kunt een totaalpakket afnemen waarbij ze je ook helpen met verzekeringen, je visum en alles wat erbij komt kijken.