Het beroep timmerman

Lees in deze blog over het mooie beroep timmerman. Het is een vak wat je niet snel onder de knie zal hebben, maar daarna heb je het mooiste vak wat er bestaat. Voor een goede timmerman is er altijd werk, en de beloning is goed.

Opleiding timmerman

De opleiding timmerman bestaat uit theorie en praktijk, en beiden is even belangrijk. Vóór de opleiding tot timmerman is het belangrijk dat er veel algemene kennis is. Zo is het van belang dat je goed kunt rekenen en ruimtelijk inzicht hebt. Dat je daarnaast goed kan lezen en schrijven is altijd belangrijk. In het aller begin zullen de praktijklessen voor het merendeel uit het creëren van handvaardigheid zijn oftewel met handgereedschap werkstukjes maken. Stukje bij beetje zal je steeds meer met machines werken en oefeningen doen die je ook daadwerkelijk op de bouwplaats tegenkomt zoals het afhangen van ramen en deuren. In de tussentijd zal de theorie meer over zijn gegaan in tekenen, want de norm is, als je het kan tekenen dan kun je het ook maken.

Nooit uitgeleerd

Vanaf het aller begin tot het punt dat je die allround timmerman bent kan zo tien jaar zitten. Maar dan ben je die timmerman die alles kan. Je hebt alleen een tekening en materiaal nodig, en volledig zelfstandig bouw je dan wat er moet komen. Je kan een betonbekisting maken voor de fundering. Als de vloer er ligt kun je profielen stellen zodat de metselaar de muren kan zetten, en jij hangt in die muren ramen en deuren. Je zorgt dat er een trap komt naar de bovenverdieping en dat er een kap met eventueel een dakkapel op het gebouw komt. Zonder extra instructies, alleen met overleg tussen de uitvoerder en de opzichter die namens de klant op het bouwkarwei komt, bouw jij een huis of bedrijf. Echter de tijd dat een pand volledig uit hout en steen bestaat is voorbij. Voortdurend zijn er nieuwe vindingen met de materialen, zo is veel houtwerk vervangen voor kunststoffen. Hierdoor is een timmerman nooit uitgeleerd, de opleiding timmerman is voor het leven. Maar omdat je het tot allround timmerman geschopt heb is dat voor jou geen probleem. Sterker nog, problemen zijn een uitdaging en je staat open voor vernieuwing. Door al die ervaringen zal je steeds beter in je vak worden, en meer die allround timmerman zijn.