Voltijd of deeltijd studeren?

Voltijd of deeltijd studeren is een veelgestelde vraag. Welke vorm van studeren past bij je? Je kunt er dus voor kiezen om voltijd of deeltijd naar school te gaan. Wat zijn de voor- en nadelen van deze vormen van studeren en wanneer heb je recht op studiefinanciering?

Voltijd studeren

Een voltijd studie wordt vaak aaneengesloten gekozen na de middelbare school. De meeste studenten zijn dan ook tussen de 18 en 23 jaar oud. De studielast van een voltijd studie komt neer op ongeveer 40 uur per week. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 20 uur per week les hebt en dat je ook nog 20 uur per week thuis bezig bent om alle opdrachten uit te voeren en de theorie te leren.

Het voordeel van een voltijd studie is dat je in de meeste gevallen recht hebt op studiefinanciering.

De duur van een voltijd studie is meestal vier jaar. Er zijn ook verkorte trajecten mogelijk, dit kan bijvoorbeeld als je al een HBO propedeuse of een MBO diploma hebt behaald. Een WO-opleiding bestaat meestal uit een driejarige bachelorfase. Daarna volgen de meeste studenten een master van één tot twee jaar.

Voordelen voltijd studeren

Tijdens je voltijd studie krijg je veel begeleiding van leraren. Je hebt mogelijk recht op studiefinanciering en je ontvangt een ov chipkaart, mits je aan de voorwaarden van de studiefinanciering voldoet. Hiermee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer. Wanneer studenten te jong zijn om te gaan werken, of nog niet klaar zijn om te gaan werken is is een voltijd studie ideaal.

Deeltijd studeren

Deeltijd studeren is eigenlijk bedoeld voor werknemers die graag een opleiding willen volgen. Je gaat dan meestal in de avonduren naar school en overdag werk je gewoon, een voorbeeld hiervan is de opleiding boekhouden avondschool. Er zijn ook trajecten waarbij je één dag per week naar school gaat, in dit geval werk je dan 4 dagen. Je krijgt tijdens een deeltijdopleiding dezelfde theorie als de voltijdopleiding, maar sommige vakken worden dan wat minder uitgebreid behandeld.

Een nadeel aan deeltijd studeren is dat je geen recht hebt op studiefinanciering, dit is natuurlijk wel te compenseren met het feit dat je meer tijd hebt om te werken naast je studie. Een ander nadeel is dat een deeltijdstudie gemiddeld 1 jaar langer duurt dan een voltijdopleiding.

Voordelen deeltijd studeren

Tijdens je deeltijd studie kun je de theorie leren tijdens de lessen en dit direct toepassen in de praktijk, want naast je opleiding ben je ook werkzaam in het vakgebied. Daarnaast kun je soms aan je werkgever vragen om de opleiding te betalen. Studeren en geld verdienen tegelijk is een aantrekkelijke combinatie.