Studeren in de bouw

De bouw is een sector die hard getroffen is door de financiële crisis. Daar waar voorgaande decennia continuïteit zat in de start van nieuwe bouwprojecten kan het nu een hele poos duren totdat er weer iets gebouwd gaat worden. Gelukkig trekt de hele bouwsector weer aan. Massa ontslagen in de bouw behoren weer tot de verleden tijd en er worden steeds meer nieuwe bouwprojecten gestart.

Door deze ontwikkelen willen mensen weer graag in de bouw gaan werken, maar er is wel wat veranderd ondertussen. Vroeger kon je gewoon in de bouw terecht zonder diploma, maar tegenwoordig is een bouwgerelateerde opleiding van groot belang.

Welke opleidingen in de bouw zijn er?

Er zijn verschillende niveaus betreft opleidingen in de bouw. Je kunt kiezen uit een opleiding op HBO niveau of een opleiding op MBO niveau. Wil je een opleiding doen om daarna een uitvoerend beroep te beoefenen zoals timmerman, metselaar, voeger et cetera? Dan kun je gaan kijken voor een opleiding op MBO niveau. Ben je meer geïnteresseerd in een beroep als bouwkundig tekenaar, projectontwikkelaar of opzichter? Dan moet je gaan kijken voor een opleiding op HBO niveau.

Toekomstperspectief

Wanneer je een HBO opleiding in de bouwsector volgt kun je na het afronden van je opleiding vaak in een vrij hoge functie starten. Je kunt dan beginnen als junior projectleider en binnen een aantal jaar doorgroeien naar projectleider. Het salaris groeit mee met de functie, maar wanneer je eenmaal een hoge functie vervuld zul je niet meer kunnen groeien. Je salaris gaat uiteraard nog wel vooruit.

Heb je een MBO opleiding gevolgd? Dan is het belangrijk dat je een aantal stages hebt gelopen of dat je een leer/werktraject gevolgd hebt. Op deze manier heb je dan al ervaring opgedaan en heb je een netwerk opgebouwd om zo sneller aan een baan te komen. Afhankelijk van het niveau van de MBO opleiding kun je een functie vervullen die bij je opleiding past.