Studeren: eerst goed wakker worden met koffie?

Dat kan ook anders!

Soms lijkt het alsof de hele wereld opstart met koffie, alle studenten incluis. Het aantal chagrijnige studenten dat s’ ochtends vroeg de bieb binnenwandelt kan in één klap gehalveerd worden door middel van goede koffie. Koffie en opstaan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onterecht. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat snel en goed wakker worden ook met andere voedingsstoffen kan. Hierbij 5 alternatieven om snel wakker te worden en dus goed en vanaf vroeg te kunnen studeren.

  1. Water

Allereerst is er water. Altijd voorradig en niet duur. Maar veel smaak zit er niet aan.  Water hydrateert. En hier is juist bij het opstaan behoefte aan. Je lichaam heeft simpelweg vocht nodig. Een groot glas water helpt enorm bij het opstaan. Een goede douche overigens ook.

  1. Appel

Appels, maar ook veel ander fruit,geven je een boost in de morgen. Natuurlijk is het gezond en bevat fruit vitaminen. Maar het geeft je ook energie. Appels bevatten natuurlijke suikers die je bloedsuikerspiegel stabiliseren en je lichaam een opkikker geven.  Bananen doen overigens hetzelfde.

  1. Bladgroenten

Groenten als spinazie of boerenkool helpen je snel en lekker wakker te worden. Niet alleen zijn ze extreem gezond maar door de hoeveelheid vitamine B die in de groente aanwezig is, krijg je snel energie. Nu nog even de knop omzetten om vroeg in de morgen al aan de boerenkool te gaan. Lukt jou dit niet? Maak er dan eens een smoothie van.

  1. Granen

Granen als havermout helpen je ook snel energie te krijgen. Ontbijten met havermout is gezond en kan snel. Niet iedereen is er weg van maar om energie te krijgen en lekker op te staan, is dit een van de betere ontbijtopties. Havermout kent weinig calorien en koolhydraten worden langzaam opgenomen en omgezet in energie. Zo krijg je er langdurig energie van.

  1. Ei

Eieren bevatten veel proteïne die je veel energie geven. Vaak is aangeraden te matigen met ei maar de laatste jaren wordt het juist weer aangemoedigd regelmatig een eitje te eten.  Let op: de meeste voedingsstoffen zitten in de dooier. Als je snel energie wil krijgen, moet je dit dus eten. En dus niet een eitje ‘light’ met alleen het wit.

  1. Munt

Als laatste alternatief voor koffie is er munt of pepermunt. Munt maakt je waakzaam. En dan niet alleen de smaak, zelfs alleen de geur al. Vermoeidheid kan verholpen worden met bijvoorbeeld een pepermuntje. En zo ’s ochtends vroeg is een frisse adem of wel zo lekker.

Zoals je ziet zijn er alternatieven voor koffie. Maar je kunt het natuurlijk ook allebei doen. Een eitje met een bakkie Illy koffie.  Dat is mijn ideale ontbijt en dan zeg ik: laat die tentamens maar komen ☺