Voordelen van buitenlandse stage of studie

Tijdens je studie heb je meestal een aantal keer de mogelijkheid om stage te lopen of voor een verdiepende of verbredende minor te kiezen. Dit kan je natuurlijk in Nederland doen, maar je kunt er ook voor kiezen om stage te lopen of te studeren in het buitenland. Wat zijn hiervan de voordelen en welke mogelijkheden heb je zoal?

Stage Australië

Australië

Voordelen van het buitenland

Een stage of (deel)studie volgen in het buitenland is een prima alternatief voor Nederland. Zo beleef je een onvergetelijke tijd, in een ander land met een andere cultuur en andere gewoontes. In Nederland blijven kan je ook een hele fijne tijd opleveren, maar in het buitenland ervaar je deze periode toch op een andere manier. Enkele voordelen op een rij waarom een stage of studie in het buitenland aantrekkelijk is:

1. Topinstelling
In het buitenland heb je wellicht de mogelijkheid om studies/colleges te volgen die in Nederland niet beschikbaar zijn. Hierdoor vergroot je je eigen kennis en mogelijkheden. Daarnaast leer je een internationale kijk te hebben op issues binnen het vakgebied. Daarnaast school je natuurlijk je Engels bij en mogelijk een andere taal, afhankelijk van je locatie.

2. Internationale ervaring

Stage Malta

Malta

Een belangrijk aspect om in het buitenland te studeren of stage te lopen, is het op doen van internationale ervaring. De huidige zakenwereld is voor veel bedrijven internationaal gericht met bijvoorbeeld inkopen vanuit China en export naar Brazilië etcetera. Door een periode in het buitenland gewerkt te hebben, bouw je relevante werkervaring op waardoor je straks in Nederland meer kans hebt op een goede baan.

 

 

3. Ontwikkeling

In Nederland doe je voldoende sociale, communicatieve en culturele vaardigheden op, maar in het buitenland is dit toch net iets anders. Je leert veel nieuwe mensen kennen met een andere culturele achtergrond, waardoor je je wellicht moet aanpassen. Ook is het goed mogelijk dat er andere communicatieve waarden gelden, waar je dus in een later stadium profijt van kunt hebben. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat studenten die een periode in het buitenland gestudeert of gewerkt hebben, creatievere oplossingen hebben voor problemen die ze in de toekomst moeten tackelen.

Een reactie van een student: “Ik heb de tijd van mijn leven gehad! En Australië is een echte aanrader!

4. Kans en ervaring
Heb je de kans om buitenlandse ervaring op te doen? Ik zeg doen! Je leert zo zelfstandig te wonen en werken, krijgt ervaring in het regelen van reizen en verblijfplaatsen en doet internationale ervaring op. Daarnaast krijg je later ook niet meer zo snel de mogelijkheid om een stage in het buitenland te doen omdat je werk hebt en mogelijk een gezin. Een buitenlandse reis kan dan nog wel, al zal dat ook lastig zijn met een mogelijke baan/gezin.

Pak je kans!