Frank Miedema vraagt het zich af, wat is een wetenschappelijk onderzoek nog waard? Is de kwaliteit nog zo hoog. De wetenschap is gecorrumpeerd, zo stelt hij. Dit omdat de universiteiten geld krijgen wanneer ze gepromoveerde afleveren en omdat het onderzoek betaald wordt door bedrijven die hieraan weer geld verdienen.
Publicaties
Het klinkt ook logisch. De verleiding om een promotie goed te keuren, als deze 90.000 euro aan onderzoeksbudget oplevert. Het resultaat is dat er meer wordt aangestuurd op kwantiteit dan op kwaliteit. Daarnaast worden vooral de trendy onderwerpen uitgezocht die veel publiciteit opleveren.
Farmaceutische invloed
Daarnaast is de invloed van de farmaceutische bedrijven enorm groot. De resultaten zullen dan ook vaak vertekend uitvallen. Wanneer het de farmaceuten niet bevalt, worden de onderzoeken niet gepubliceerd. Daardoor komen niet altijd de juiste cijfers boven water drijven.
publiekelijke beslissing
Welk overheidsgeld naar welke onderzoeken gaat zou daarom meer publiekelijk bepaald moeten worden. Daardoor kan een betere verdeling gemaakt worden tussen bijvoorbeeld een onderzoek over geneesmiddelen van Astma of dementie. Nu wordt nog vaak gekozen voor het onderwerp waar de industrie het meeste baat bij heeft.