Werken in de thuiszorg als bijbaan

Werken in de thuiszorg is een populaire bijbaan onder veel studenten, natuurlijk zijn er ook een hoop vaste krachten binnen de thuiszorg. De meeste studenten die in de thuiszorg werken zijn werkzaam als verzorgende C. Wat houdt dit nu precies in? En waar moet je allemaal aan voldoen, welke taken komen daarbij kijken? En niet geheel onbelangrijk, wat verdien je met een bijbaan in de thuiszorg?

 

Wat is thuiszorg?

Als eerste is het belangrijk om uit te leggen wat thuiszorg eigenlijk inhoudt. Thuiszorg biedt dezelfde zorg als in een verzorgingshuis, maar dan thuis. De mensen die thuiszorg krijgen worden vaak cliënten genoemd en zijn simpel gezegd de klanten die een product afnemen. In dit geval is dat product de zorg. Er bestaan verschillende vormen van thuiszorg en daardoor kun je stellen dat thuiszorg een breed begrip is. Thuiszorg wordt vergoed vanuit een speciale regeling, de AWBZ. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit vanaf 1 januari 2015 veranderen.

 

Verzorgende C

Verzorgende C houdt eigenlijk in dat je bijvoorbeeld in the thuiszorg werkt, maar dat je nog geen uitgebreide opleiding hebt gedaan, ondanks dat je wel genoeg ervaring hebt. Veel jongeren die in de thuiszorg werken zijn bezig met een opleiding in de zorgsector en kunnen hun ervaringen vanuit die opleiding en stages toepassen in het werkveld.

 

Werken in de thuiszorg

Om te werken in de thuiszorg is het belangrijk dat je ervan houdt om met mensen om te gaan en dat je graag mensen helpt. Je moet dienstverlenend ingesteld zijn, zelfstandig kunnen werken en flexibel zijn. Wanneer je in de thuiszorg werkt als verzorgende C hoort het helpen met wassen en aankleden bij je werkzaamheden. Je moet dus niet vies van mensen zijn. Werken in de thuiszorg is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

Het salaris wat je ontvangt voor het uitvoeren van je werkzaamheden binnen de functie verzorgende C is afhankelijk van je leeftijd, ervaring en werkgever. Bij Zuidzorg ligt dit gemiddeld op €12 bruto per uur. Dit is echter wel inclusief vakantiegeld en exclusief toeslagen die je kun krijgen wanneer je in het weekend of ‘s avonds werkt.