Wat gaat er vooraf aan een sollicitatie?

Wanneer je klaar bent met je studie is het tijd voor een nieuwe stap. De volgende stap is vinden van een baan die goed aansluit bij je studie, een baan die goed bij je past en een baan waar je graag naar toe gaat. Als eerste stap zul je je op de arbeidsmarkt moeten gaan oriënteren. Denk goed na over welke functie je graag zou willen doen, bij wat voor bedrijf en of je eventueel ook een carrièrestap kunt en wilt maken.
Het vinden van een geschikte baan begint met een goed CV. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is en dat hij wordt aangepast op de vacature waarop je wilt reageren. Hier vind je meer informatie over wat er in een CV hoort te staan. Zorg dat je hierbij duidelijk alle formuleert en de nadruk legt op werkervaringen en opleidingen. Heb je ooit een BHV Certificaat behaald of andere certificaten op zak, dan is het verstandig om dit ook op je CV te vermelden.

Zelfanalyse

Na je CV is het belangrijk om aandacht te besteden aan waarom er bepaalde eigenschappen op je CV staan. Je moet goed kunnen onderbouwen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, waarom je bepaalde dingen die je niet leuk vond toch hebt gedaan, of waarom je met sommige dingen juist gestopt bent. Wat heb je geleerd van bepaalde ervaringen en hoe heeft dat weer andere keuzes als gevolg gehad. Het is belangrijk om dit goed voor je zelf inzichtelijk te maken zodat je eventuele vragen over je CV direct en zonder twijfels kunt beantwoorden.
Probeer goed te achterhalen wat jij wel en niet leuk en interessant vind, zodat je een duidelijk beeld hebt wat voor baan het beste bij je past. Als je hier niet uit komt, is het ook mogelijk om dit samen met een jobcoach te achterhalen.

Solliciterensolliciteren

Vervolgens komt het lastige gedeelte; het zoeken naar een baan die aansluit op jouw wensen. Er zijn verschillende uitzendbureau’s en headhunters die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast kun je zelf ook op allerlei manieren zoeken naar vacatures. Tegenwoordig wordt er erg veel gebruik gemaakt van online vacaturesites. Heb je een speciale branche waarin je geïnteresseerd bent, dan zijn er vaak uitzendbureau’s en websites die zich speciaal toespitsen op een bepaalde branche.
Daarnaast kan het ook voorkomen dat je erg graag bij een bepaald bedrijf zou willen werken, dan kun je ook een open sollicitatie versturen.